Od vode z okusom do sadnih jogurtov, omak za testenine … na njihovi embalaži nemalokrat vidimo zapis 'naravni okus'. Pa so ti izdelki tudi dejansko bolj zdravi?
OZNAKA 'NARAVNI OKUS' NA EMBALAŽI: Je takšen izdelek dejansko bolj zdrav?
Trendi
Ni velike razlike med naravnim in sintetično proizvedenim okusom, zato se oznaka 'naravno' najverjetneje uporablja zaradi marketinga, pravijo strokovnjaki. Potrošniki pravzaprav ne vedo, kaj takšen okus vsebuje.
Ameriška uprava za hrano in zdravila definira kot naravne okuse stvari, ki se pridobivajo iz rastlin (sadja, zelenjave, začimb) ali iz živali (meso, ribe, jajca, mleko) in katerih glavna funkcija je ojačevanje okusa.
Obstajajo kemikalije, kot je benzaldehid, na primer, ki se nahaja v siru, gobah in mandljih. Izvlečejo ga iz omenjenih surovin in ga uporabijo za aromatiziranje drugih izdelkov. To naj bi bil naravni okus. Na drugi strani so umetni okusi, ki jih naredijo sintetično iz neprehranskih surovin.
Komentiraj
Regional priporoča
Več kronike
V DELOVNI NESREČI UTRPEL HUDE POŠKODBE: Odpeljali so ga v šempetrsko bolnišnico
N.J.
-
danes ob 15:15
SILOVITO TRČIL V AVTOBUS S ŠOLARJI: Voznik avtomobila umrl, nekaj otrok poškodovanih
N.J.
-
včeraj ob 15:15
Novo iz Slovenije
PREDSEDNICA BO PODELILA ZLATI RED ZA ZASLUGE: Odlikovanje gre v roke borcem NOB
U.G.
-
danes ob 13:21
SDS BREZ RADIKALNIH SPREMEMB: Edini kandidat za predsednika stranke znova Janez Janša
A.S.
-
včeraj ob 19:07