Vrzote ali ohrovt, ki mu po nekod v Istri pravijo tudi zelje, so poznali že naši daljni predniki. Zlasti v zimskem času so vrzote, pripravljene v kozici, odlična priloga, ki se poda tako k bakalaju kot klobasam. Vrzote s klobasami pa so dokaj stara jed, saj so jo na mizah večkrat imeli tudi oglejski patriarhi v 11. in 12. stoletju.
Recept: Vrzote s klobaso
Diši po Istri
Potrebujemo:
Ohrovt, bolj sveže svinjske klobase (ali pečenice), panceto, oljčno olje, nekaj strokov česna, sol in poper.
Priprava:
1. Klobase damo v ponev ali peč, da se počasi spečejo.
2. Med tem v slanem kropu obarimo opran in narezan ohrovt ter ga odcedimo.
3. V kozici na oljčnem olju popražimo na koščke narezano panceto ter dodamo ohrovt, malo posolimo, malce bolj popopramo, premešamo in še malo pokuhamo in ponudimo s pečeno klobaso.
Zraven se odlično poda polenta.
Jed lahko pripravimo tudi tako, da ohrovta predhodno ne obarimo, ampak ga svežega, opranega in narezanega damo v kozico ter ga počasi dušimo z občasnim dolivanjem vode.
Halooooooo |
22 .11. 2013 ob 19: 49
0
Ja, inule česen pestimo za zjutro...
Regional priporoča
Zadnje z obale
Več kronike
AVTO TRČIL V SRNO, VANJ PA AVTOBUS: V prometni nesreči dva mrtva in 31 poškodovanih (VIDEO)
N.J.
-
včeraj ob 19:20
MANSARDA POPOLNOMA UNIČENA: S požarom se je borilo 50 gasilcev, eden poškodovan (FOTO)
N.J.
-
včeraj ob 18:40
Novo iz Slovenije
NA CESTAH POVEČAN PROMET VOJAŠKIH VOZIL: Začela se bo vaja, njen vrhunec bo 15. maja
A.S.
-
danes ob 07:14
'BLOKADA' PRIMORSKE AVTOCESTE: Zaradi zastojev približno uro in pol zamude (FOTO)
N.J.
-
včeraj ob 18:06
UDAREC ZA ONLYFANS USTVARJALCE: V teku nadzori, Furs obračunal za 133.000 evrov dodatnih obveznosti
N.J.
-
3.5.2025 ob 10:41